У місті Балет. Урок музичного мистецтва для учнів 2 класу.

У місті Балет
Мета:
  • навчальна: дати визначення поняття «балет», навчати учнів визначати особливості емоційного змісту, засоби музичної виразності, що відіграють вирішальну роль у створенні музичних образів; продовжити формувати в учнів зорово-слухове сприйняття;
  • розвивальна: розвивати творчі здібності учнів;
  • виховна: прищеплювати учням любов до музики, пісні, творчої праці.


Добрий день ,мої любі!

Ми вже побували в оперному театрі, тому знаємо, що саме в цьому театрі можна переглянути оперний спектакль.
Сьогодні нас з вами чекає подорож до незвичайного, чарівного міста. А поведе нас туди його величність танець. Назву цього міста ми з вами дізнаємося трішки пізніше.

А спочатку ми пригадаємо, що ми вчили на минулих уроках. Для того,щоб дати відповідь уважно подивіться на картинки - підказки:
1. Три жанри музики, які ви знаєте –


Гадаю, що ви дали вірні відповіді : марш, танець і пісня.

Отже - Театр, в якому ми переглядаємо оперний спектакль називається ляльковий (оперний).
 Вистава, в якій зміст передається за допомогою співу називається опера.

 Мандруючи країною Музика, ми чули багато музичних історій, впізнали в ній різні настрої. В цій країні ми бачили багато музичних портретів.
Отож, Відкрийте нам один секрет:
Так чий музичний цей портрет?
Якщо хто зміг його впізнати –
Попрошу всім нам розказати.



Сподіваюся,що ви впізнали цих казкових персонажів - Коза Дереза і Лисичка Сестричка з опери Миколи Лисенка " Коза Дереза". Молодці!
Перегляньте ще разок цю музичну казку
 Ми вже знаємо, що казкова тема завжди приваблювала професійних композиторів, які своєю музикою надавали цим казкам друге життя. Казку можна переповісти словами, показати на сцені театру або в кіно. У таких виставах усе зрозуміло, адже дійові особи спілкуються за допомогою діалогу. Але існує вид мистецтва, у якому зміст передається шляхом поєднання музики, танцю та сценічної дії. 
Назву цього виду мистецтва БАЛЕТ.


Тож і місто, в яке ми сьогодні подорожуємо має назву – місто Балету, і тема нашого уроку звучить – «У місті Балету».
Французьке слово ballet походить від італійського ballo — танцюю. Балет — це також музичний жанр. Ось уже понад три сторіччя цим словом називають виставу, у якій думки та почуття передаються танцем. Уявляєте, яке це важке завдання — розповісти людям мовою танцю про перемогу добра над злом, краси над потворністю.
А як ви думаєте, де ми можемо переглянути такі вистави? (В театрі).

 Які чудові палаци — урочисті, красиві! Ось на екрані ми зараз бачимо, які це незвичайні будинки — це будівлі театрів, де панує музика.


 Якщо ми зайдемо до театру, то спочатку потрапимо у фойє — просторе приміщення, де можна зняти верхній одяг та трохи відпочити.
Потім ми пройдемо до великої зали зі зручними кріслами, великою сценою та оркестровою ямою перед нею, де розміщуються музиканти. 




Отже, займаємо свої місця! Велика завіса, що закриває сцену, здається нерухомою. Ще мить — і почнеться казка! Але це незвичайна казка: у ній усі герої спілкуються танцюючи. А така вистава, як ми вже знаємо називається балет.

Отже, ви вже знайомі з російським композитором П. Чайковським, який написав музику до трьох балетів. Понад 100 років вони йдуть на сценах всіх балетних театрів світу.
З яким балетом Чайковського ми вже з вами знайомі? («Лускунчик»)
Сьогодні ми з вами познайомимось з найвідомішим балетом П. Чайковського «Лебедине озеро». У ньому йдеться про дівчат, яких злий чарівник перетворив на лебедів.

 Останній сонячний промінь ковзнув по гострих верхівках башт — і сонце сховалося за пагорбами. Теплий вечір опустився на землю.
 Дивіться, дивіться, лебеді! — Над замком летіла лебедина зграя. Білосніжні, як ранковий сніг, птиці яскраво вимальовувалися на тлі вечірнього неба, їх сильні крила з шумом розсікали повітря.
Принц Зіґфрид наполегливо йшов слідом за зграєю, ніби його вабила слідом за лебедями якась невідома сила. Несподівано ліс розступився, і принц опинився на березі величезного озера. Яскравий місяць освітлював дерева, схилені над водою. На сріблястій гладі озера безшумно ковзали лебеді, зрідка здіймаючи крила, немов білосніжні вітрила.
 Які красиві, які прекрасні ці птахи!
Білі птахи підпливли до берега і зникли в заростях. Принц поспішив туди ж. Йому назустріч йшла дівчина в білому вбранні з короною на голові. Вона була така гарна, тільки очі її були повні смутку.
 Хто ти? — Промовив здивований Зіґфрид,— і куди зникли лебеді? Я бачив, вони пливли сюди.
 Лебеді — це ми, я і мої подруги,— відповіла дівчина.
 Не бійся. Я не ображу тебе. Відкрий мені свою таємницю, і можливо, я зможу допомогти тобі,— сказав принц.
Дівчина розповіла принцу, що вона — принцеса і звуть її Одетта. Злими чарами зачаровані вона та її подруги. Лише вночі дівчата-птахи скидають свої лебедині пера і тут, на безлюдному березі озера при світлі місяця водять хороводи, але з першим променем ранкової зорі дівчата знову перетворюються на лебедів.
Бачачи, що принц Зіґфрид не заподіє їм шкоди, зі свого укриття вибігли дівчата і почали грати, співати пісні, водити хороводи під ніжну музику, яку вітер нашіптує листю.
Місячна ніч була напрочуд гарна, кругом було спокійно і тихо. Дівчата-птиці, забувши про прикрощі, безтурботно гралися па галявині.


Скажіть, будь ласка, музику ми бачимо чи чуємо? (Ми музику слухаємо і уявно можемо побачити, тобто кожен слухач, коли слухає уявляє свою картину). 


  1. Який характер музики?

  1. До якого музичного жанру відноситься музика? (Танець)
  2. Хто виконує цей таночок?
 Музика цього танцю відривчаста, немов маленькі лебедята вчаться ходити та літати. Рухи у них дрібні, кроки короткі, щоб підтримувати одне одного. Вони тримаються за крильця.
 Ми зараз з вами подивимось відеофрагмент балету «Лебедине озеро», який так і називається «Таночок маленьких лебедів».



  • В яке місто, сьогодні на уроці, ми здійснили подорож?
  • Що таке балет?
  • Фрагмент з якого балету ми слухали? Хто автор?
  • Яку пісню ми співали на уроці?
Завдяки тому, що хороша балетна музика існує і поза балетом- виставою в театрі, просто як музика, досить часто наше знайомство з геніальними балетами починається не в театрі на виставах, а в концертній залі, по телебаченню або на уроці, коли ми слухаємо окремі танці — так, як сьогодні «Танець маленьких лебедів». Але я раджу вам запросити своїх батьків разом із вами переглянути балетну виставу у театрі. Ви отримаєте справжнє задоволення!


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Ритм і ритмічні вправи. Для учнів 1-2 класів

Підводні мандри.Урок для 2 класу

Музична симфонічна казка С.Прокоф"єва "Петрик і вовк" ( 3 клас)